top of page

Genç Kızlık Dönemi (Puberte) ve Bilinmesi Gerekenler

Genç Kızlık Dönemi (Puberte) ve Bilinmesi Gerekenler; Puberte vücutta değişikliklerin başladığı ve artık bir erişkin görünümü oluşan dönemdir. Bu değişimlerin en erken 8 yaşında veya en geç 13 yaşına kadar başlaması normaldir.


Genç Kızlık Dönemi (Puberte) ve Bilinmesi Gerekenler

Puberte beyninizin bazı sinyalleri göndererek vücudunuzda belirli bölgelerde değişiklik yapmasını söylediği zaman başlar. Bu sinyallere biz hormon diyoruz. Hormonlar vücüdun fonksiyonlarını kontrol eden kimyasal maddelerdir.


Hormonlar puberte döneminde şu değişikliklere sebep olur; boyunuz uzar ve kilo alırsınız, kalçanız genişleyebilir, memeleriniz büyür, koltuk altında ve vulvada kıllarınız oluşur, vücut kokunuz değişir, yüzünüzde sivilve veya komedonlar oluşur ve ilk adet kanamanız başlar.


Meme gelişimi başladıktan sonra meme başının etrafındaki koyu alanlar şişme oluşur. Meme dokusu büyür ve yuvarlaklaşır. Bir memenin diğerine göre daha büyük olması normaldir. Bazen memede ağrı veya hassasiyet olur. Bu bulguların hepsi normaldir.


Adet kanaması her ay olan, olası bir gebeliğe vücudun hazırlık dönemidir. Hormonlar yumurtalıklara her ay bir yumurta üretmesini söyler. Bu yumurta fallopian tüp denen tüp içinde ilerler. Bu sırada rahim içindeki cilt gibi olan doku kalınlaşır ve büyür. Eğer gebelik oluşmamışsa (yani sperm yumurtayı döllemediyse) rahim içindeki cilt gibi olan ve kalınlaşmış doku dökülür ve kanama oluşur.


Adet kanaması genelde 12-14 yaş arasında oluşur. Kanama 2-7 gün sürer. Kanama her 21-45 günde bir olması normaldir. Adet kanamasının başladığı ilk yıllarda düzensiz kanama olması normaldir. Adet kanaması 2 ayda bir olabilir veya bir ayda iki kere kanama olabilir. Genellikle ilk adet kanamaları 6 yıl sonra düzenli hale gelir.


Şunları unutmamalısınız;


Eğer cinsel ilişkiye girdiyseniz ve adet kanamanız gecikti ise gebe olma ihtimaliniz var. Bu nedenle mutlaka gebelik testi yapmalısınız.


12 yaş civarındaki kızların henüz adet kanaması başlamamış olsa bile heran bir adet kanaması olabileceğinden okula giderken çantalarında adet dönemi pedi bulundurmaları gerekir.

Kullandığınız ped veya tamponu 4-8 saatte bir mutlaka değiştirmelisiniz. Adetin ilk birkaç gününde kanamanız daha fazla olabilir daha sık ped değiştirmeniz gerekir.


Adet döneminde bazı kızların kasıklarında ağrı veya bel ağrısı olabilir. Bazı kızlarda ise baş ağrısı, baş dönmesi veya ishal olabilir.


Adet sancılarını azaltmak için ibufen veya naproksen sodyum (allerjiniz yoksa veya ciddi astımınız yoksa) kullanabilirsiniz.


Ağrıları hafifletmek için egzersiz yapılabilir veya bel veya kasık bölgesine sıcak su torbası konabilir.


Puberte dönemindeki kızlar aşağıda sıralanan belirtilerden birisini farkederlerse mutlaka ebeveynleri ile görüşmeli veya doktora başvurmalıdır:


15 yaşındasınız ve heüz adet kanamanız başlamamışsa

İlk başlarda adet döneminiz düzenli fakat sonra düzensizleşmeye başladıysa

Adet kanamanız 21 günden önce veya 45 günden sonra oluyorsa

Adet kanamanız 90 gün geciktiyse (yılda 1 kere bile olsa)

Kanamanız 7 günden fazla sürüyorsa

Kanamanız çok fazla mesela satte 1 veya 2 saatte bir ped değiştirmek zorunda kalıyorsanız.

Adet sancınız günlük işlerinizi kısıtlayacak kadar çok ve ağrı kesici ile geçmiyorsa

Kadın doğum uzmanı kadın sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir doktordur. 13 veya 15 yaş arasında ilk görüşmenizi yapmanızı öneririm. İlk muayenede sadece sohbet edip soracağınız sorulara cevap verebilir ve vücudunuzda oluşacak değişiklikler ile ilgili, sağlıklı olmanız ile ilgili bilgiler verebilir. Ayrıca sonraki kadın doğum muayenesi ile ilgili bilgi verebilir.


Bu dönemde oluşacak akne veya sivilcelerin giderilmesi veya önlenmesi için ZO medikal ürünlerini tavsiye ederim .

137 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page