top of page

Meme kanseri tedavisi çocuk doğurmanızı engeller mi?

Meme kanseri tedavisi çocuk doğurmanızı engeller mi? Menopoza girmemiş ve çocuk doğurma planı olabilecek kadınların meme kanseri tedavisi başlanmadan önce doğurganlıklarının korunması için danışmanlık almaları gereklidir.


Meme kanseri tedavisi çocuk doğurmanızı engeller mi?

Yukarıda da belirttiğim gibi acele edip tedaviye hemen karar veren kadınlardai tedavi sonrası doğurganlık ile ilgili sorunlar yaşadıklarında pişmanlık oranı çok yüksektir. Kemoterapide kullanılan ilaçlar (sisplatin) yumurtalıklara zarar verebilir. Bunu azaltmak için değişik önlemler alınabilir. Örnek verek gerekirse; yumurtalıkların çalışmasını durduran Gonadotropin Releasing hormon agaonist olarak bilinen ilaçlar kanser tedavisi sırasında kullanılarak, yumurtalıkların olumsuz etkilenmesini azaltabilir.


Gebelik düşünen kadınlar meme kanseri tedavisi başlamadan önce yumurta toplanması ve IVF işlemi sonucu embriyo elde etme işlemi ve bunun da dondurulmasını sağlayarak ilerki yılarda gebelik için değerlendirebilir. Yumurta toplanması ve dondurulması da artık başarı ile uygulanmakta ve bunun sonucu gebe kalan kadın sayısı IVF ile embriyo dondurup gebe kalan kadın sayısı ile aynı olmaktadır.

Hamileyken ve emzirme döneminde mamografi ve meme ultrason yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur.

Meme kanseri tedavisinden en az iki yıl sonra gebelik planlanmalıdır. Eğer tamoksifen kullanılıyorsa bunun 5 yıldan önce kesilmesi kanserin tekrarlama ihtimalini arttırdığı için tamoksifen tedavisinin tamamlanmasını beklemek gerekebilir. Tamoksifen kullanımı sırasında gebelik planlayan ve gebe kalan kadının tamoksifen kullanımını gebelik testi pozitif olana kadar devam etmesi önerilir. Bu tür hormon tedavisini gebelik planlamak için uzun süreli bırakıp tekar başlamak uygun değildir.


Meme kanseri tedavisi sonrası gebe kalan kadının takibi diğer gebeler gibi yapılır. Daha farklı işlemler yapılmaz. Memesinin bir kısmı alınmış ve buraya radyoterapi almış kadın bu memeden emzirmesinde sakınca yoktur. Meme başına yakın yerden cerrahi yapılmışsa süt kanalları etkilendiği için süt gelmeyebilir, eğer diğer meme sağlamsa o taraftan emzirme sağlanabilir.


Hamilelik sırasında meme kanserine yakalanan kadınların onkolog, genel cerrah ve kadın doğum uzmanı içeren bir ekip tarafından takip edilmeleri gereklidir. Hamilelik sırasında meme cerrahisi yapılabilir, ve eğer kemoterapi planlandıysa hamileliğin ikinci ve üncü trimesterında verilebilir. Doğum, kemoterapi bittikten 3-4 hafta sonra planlanmalıdır.

545 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page