Ofis Histeroskopi
Histeroskopi, rahim içindeki sorunların tespiti ve tedavisi için kullanılan bir uygulamadır. Histeroskop, ince uzun, ışıklandırılmış teleskoba benzer. Histeroskopi uygulaması bir endoskopik yöntemidir.
Aletin ucundaki kamera görüntüyü ekrana yansıtır. Böylece vajen, rahim ağzı ve rahim içindeki hastalıklar kamera sistemi ile net bir şekilde görülür. Kadın Sağlığı Ünitesi olarak, tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebiliyoruz. Bize hemen ulaşabilirsiniz.
Ofis histeroskopi nedir?
Ofis histeroskopi denen işlem kadın genital organlarındaki yani vajina, rahim ağzı ve rahim içi patolojilerin muayenehane ortamında tespitinin yapılmasını sağlayan kolay, ağrısız ve basit bir yöntemdir.
Ofis Histeroskopi uygulaması kimler için yapılır?
Histeroskopi uygulaması genellikle düzensiz kanaması olan kadınlarda yapılır. Düzensiz kanama denince, fazla adet kanaması, ara kanamalar, sık kanamalar bu gruba girer. Daha önceden ameliyat veya rahim infeksiyonu geçirmiş kişilerde rahim içinde yapışıklık olup olmadığını değerlendirmek için, tekrarlayan gebelik kaybı olan kadınların değerlendirilmesinde, rahim içi araç yani spiral ipi kopmuş ve çıkarılması gereken durumlarda, polip tespiti, rahim içi kalınlaşma tespiti ve rahimden biyopsi alınması, rahim ağzı polip veya kanser tespiti, doğumsal rahim şekil bozukluklarının tespiti veya ksıısrlık sebebinin araştırılması gibi sorunlar için yapılır.
Ofis histeroskopi ağrılı mıdır, ne zaman yapılır?
Ofis Histeroskopi uygulaması anestezi almayı gerektirmez. Müdahaleye gelmeden 2 saat önce ağrı kesici almanız işlemi daha rahat geçirmenizi sağlayabilir.
Adetiniz bittiği hafta içinde yapılması görüntü kalitesinin iyi olması açısından önemlidir. Ama düzensiz kanaması olan kadınlarda doğrudan işlem yapılabilir. Spekulum yerleştirilerek veya yerleştirmeden de yapılabilir. Ofis Histeroskopi sırasında alerjik olmayan sıvı kullanılmaktadır. Bu nedenle işlem sırasında ıslaklık hissetmeniz normaldir. İşlem genellikle 15 dakika sürer. İşlem sonrası hafif lekelenmeniz, hafif kasıklarda kramp olabilir.
Cerrahi Histeroskopi nedir?
Cerrahi histeroskopi rahim içindeki sorunun tedavisi için ameliyathanede yapılan bir işlemdir.
Ofis histeroskopiden farklı olarak anestezi verilmektedir. İşlem sonrasında hastanede yatmaya gerek yoktur.
Cerrahi histeroskopi ne için yapılır?
Daha önceden ofis histeroskopi veya rahim filmi ile teşhisi konmuş rahmin içindeki sorunların düzeltilmesi için yapılır.
Cerrahi histeroskopi aşağıdaki sebepler için yapılmaktadır:
-
Endometriyal ablasyon
-
Uterus düzeltilmesi
-
Rahimde perde olarak bilinen sorunun düzeltilmesi
-
Yapışıklıkların açılması
-
Polip çıkarılması
-
Miyom çıkarılması
-
İstmosel düzeltilmesi
Histeroskopi sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Histeroskopi, herhangi kesi veya dikiş yapılmayan kolay bir ameliyattır. Bu nedenle ameliyat sonrasında hemen eve dönebilirsiniz. Ofis histeroskopi sonrasında birkaç gün vajinal lekelenme şeklinde kanamanızın olması normaldir. İlk gün kasık ağrısı hafif olabilir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde sorun olmaz
Cerrahi histeroskopide yapılan işleme bağlı olarak vajinal kanama 1 hafta devam edebildir. 3 gün dinlenmenizi öneririz. Cerrahi histeroskopi sonrasında kasık ağrısı 1 hafta sürebilir, ağrı kesici almak size yardımcı olacaktır. Cerrahi histeroskopi sonrası bir hafta antibiyotik kullanmanız gerekebilir.
Cinsel ilişkiye başlama süresi, yapılan tedaviye bağlı olarak 2 hafta sonra veya 1 ay sonra önerilmektedir.