top of page

Yumurta Dondurma

Nüfusa dayalı doğum istatistiklerine göre, giderek artan sayıda kadın doğum yapmayı ileri yaşlara ertelemektedir. Kadınların üniversite mezuniyetininden sonra çalışmaları ve bütün enerjilerini kariyerlerine odaklamaları doğurma konusunu ikinci veya üçüncü plana itmelerine sebep olur.


Yumurta Dondurma

Hepimizin bildiği gibi doğurganlık kapasitesi yaşa bağlıdır. Gebeliği ve çocuk doğurmayı ikinci plana bırakan kadınlarda infertilite yani kısırlık görülme sıklığı artacaktır. Kısırlık riski 35 yaşından sonra ciddi şekilde artar ve 45 yaşından sonra kadınların neredeyse %99’u gebe kalamaz. İleri yaştaki bu kadınlar IVF yaptırsalar dahi başarısızlık oranı çok yüksektir. Çünkü yaşın ilerlemesi ile hem yumurta sayısı azalır hem de yumurtaların kalitesi azalır. Yapılan IVF çalışmaları, IVF in başarısını yumurtanın yaşının çok etkilediğini tespit etmiştir ama IVF ile gebeliğin devamının rahim yaşından aynı şekilde etkilemediği gösterilmiştir. Yani 50 yaşındaki bir kadının rahminin bebeği büyütme kapasitesi 35 yaşındaki kadın ile neredeyse aynıdır.


Gebelik yaşının ileri yaşlara ertelenmesi, yaşa bağlı kısırlığın ciddi şekilde farkına varılmasına sebep oldu ve kadınlar doğurganlıklarını koruma çabasına girdiler.


Bu nedenle kadınların daha erken yaşlarda yumurta dondurma şeçeneğine başvurması giderek artan bir uygulamadır. Gebeliği ileri yıllara erteleyecek kadınlar ya embriyo dondurma ya da yumurta dondurma işlemi yaptırarak kendilerini bir nevi garantiye almaya çalışmaktadır.


Yumurta dondurma işlemi nasıl oluyor?



Yumurtalıklarınızın ilaçlarla uyarılarak belli sayıda yumurta oluşturmaları sağlanır. Bunun içinde ilk ay doğum kontrol hapı kullanmanız ve sonrasında gonadotropin denilen hormonlar kullanarak kontrollü bir şekilde yumurtalarda uyarılma sağlanır. Uyarılan bu yumurtalar, IVF merkezlerinde, size sedasyon verildikten sonra, ultrason eşliğinde, vajinal yoldan ilerletilen bir iğne ile aspire edilerek toplanır. Toplanan yumurtaların dondurulma süreci ve kullanılmadan önce ısıtılma süreci, yumurtalarınızın sağlam kalmasını sağlayan en önemli aşamadır. Daha kaliteli yumurta dondurma işlemleri için; yavaş dondurma, yavaş ılıtma, farklı materyaller kullanarak yumurta hücresinde kristalizasyon olmadan donmasını sağlamak gibi birçok teknik konu vardır.


Yumurta dondurma yaşı kaç olmalıdır?


Yaşı ileri olan kadının yumurtalarının dondurulması, canlı doğum yapma olasılığını düşürür. Yapılan çalışmalara göre 33 yaşında yumurtalarını donduran kadınların, bu donmuş yumurtaları çözüldüğünde, yumurtaların sadece %5’i canlı kalıyor ve bunların %4 ‘ünden canlı bebek doğumu sağlanıyor. Bu nedenle istatiksel olarak kadının donmuş yumurtalardan bir bebeğinin olabilmesi için en az 20-25 yumurtası dondurulmuş olmalıdır.


<34 yaşında yumurta donduran kadının için gebelik oranı %27.7


35-38 yaşında yumurtasını donduran kadının gebelik oranı %21.4


>39 yaş sonrası yumurtası dondurulan kadının gebelik oranı %17.6 dır.


Yani ileri yaşta toplanmış yumurtaların gebelik oranı gittikçe düşmektedir.


Yumurta toplanma işlemi sonrası <10 yumurta toplanması gebelik şansının olmaması gibi bir durumdur. Bu nedenle bir kaç ay tedavi görüp yumurta sayısının 25’e ulaşmasını sağlamak gerekebilir.


Değinmek istediğim başka bir konu ise yumurta kalitesinin anlaşılması için AMH ve diğer bazı testlerin yapılması önemidir. AMH artmış kadının yumurta kalitesi düşük olacağı için bu yumurta ısıtılınca gebelik olmaz.


Yumurta yaşı yumurta dondurma işlemi için çok önemlidir ve en geç 30-35 yaş arasında yumurta dondurma işleminin yapılması gereklidir.

28 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page