Düzensiz kanamaların nedeninin araştırılması gereklidir. Rahim içi iki tabakadan oluşur. En içteki ince tabakaya endometriyum denir. Her ay ki adet kanaması bu tabakanın incelmesi ve dökülmesi ile oluşur.
Düzensiz kanamaların nedeninin araştırılması gereklidir.
Bunun hemen dışında yer alan kalın tabaka, kas dokusu yani miyometriyumdur. Yumurtlamadan 14 gün sonra adet kanaması oluşur. Düzenli adet gören kadında rahim içi her ay kalınlaşır ve adet ile bu dökülür. Normalde adet döneminde kaybedilen kan miktarı 80 ml geçmemelidir. Adet dönemi dışında olan kanamalar veya adet kanmasının fazla olması normal değildir. Ayrıca menopoza giren bir kadın hormon ilaçları kullanmadığı halde vajinal kanaması olması da normal değildir. Kanama düzensizliğinin değişik sebepleri olabilir. Özellikle kadının yaşına göre sebep değişiklik gösterebilir.
Bu yazımda özellikle ergenlik dönemini atlatmış ve menopoza girmemiş yani doğurganlık çağındaki kadınlardaki düzensiz kanama nedenleri ve yapılması gereken tahliller ile ilgili kısa bilgi vermek istiyorum.
Yumurtlama döneminde, hormonların ani değişikliği nedeniyle yumurtlama kanaması bazı kadınlarda görülebilir ve normaldir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da kırılma kanaması dediğimiz kanamalar görülebilmektedir.
Bazı kadınların yumurtlamaları düzenli olmaz ve beklenmeyen zamanlarda az az veya yoğun vajinal kanmaları gerçekleşir.
Yumurtlamama ergenliğin ilk yılları ve menopoza geçiş dönemlerinde sıkça görülen bir durum olsa da doğurganlık yaşındaki kadında olması normal değildir, gene de kadının hayatında herhangi bir zamanda görülebilir.
Her ay normal şekilde yumurtlayan bazı kadınların adet kanamaları kansızlık yapacak derecede fazla miktarda olabilir. Veya ara kanamaları olabiliyor. Tabi ki normal olmayan bu durumun sık görülen sebepleri miyom, endometriyumda polip, adenomiyozisten bir veya birkaçı olabilir. Miyom, rahimin kas tabakasından gelişir. Adenomiyozis ise rahimin en içindeki endometriyum dokusunun anormal şekilde kas içine doğru büyümeler göstermesidir. Polip ise endometriyum denen en iç tabakadan gelişen et beni gibi büyümelerin olmasıdır.
Diğer kanama sebepleri ise:
Gebelik
Rahim ağzı veya rahim içinde kanser veya prekanseröz değişiklikler
Rahim ağzı veya rahim iltihabı
Kanama pıhtılaşma bozukluğu
Hipotiroidi, karaciğer hastalığı veya kronik böbrek hastalığı
Anormal kanaması olan kadınlar mutlaka kan sayımı, gebelik testi, tirod hormonu ve kadınlık hormonlarını testini yaptırmalıdır.
Özellikle herhangi bir hormonal sebep olmaması durumunda rahim içinin endoskopi ile değerlendirilmesi işlemi olan ofis histereskopi işlemi yapılarak, yukarıda saydığımız sorunların olup olmadığı araştırılmalıdır.
Kanama sorunu olan kadınlarda histereskopide tespit edilen soruna yönelik tedavi yapılır. Histereskopi sırasında herhangi bir şey tespit edilemezse bile rahim içinden biyopsi alınmalıdır. Böylece kanamanın herhangi bir kansere bağlı olup olmadığı tespit edilir.
Kanama sorunu yaşayan ve ilaçla tedavi edilemeyen kadınlara eskiden son seçenek olarak rahimin alınması önerilirdi. Şu anda herhangi bir sebebe bağlı olmayan ama kanaması olan kadınların rahim içindeki doku histereskopik aletler ile yakılarak kanamaz hale getiriliyor ve böylece ciddi bir ameliyat olan rahim alınması işlemine gerek kalınmıyor. Rahim iç tabakasının yakılması işlemi etkili, güvenli ve kesin sonuç veren bir işlemdir. Doğurganlığını tamamlamış olan kadınlarda ameliyata iyi bir alternatiftir. Günümüz şartlarında çalışma hayatında yoğun bir şekilde bulunan ve rahim alınması ameliyatı sonrası 1 ay izin alamayacak veya rahmini aldırmak istemeyen kadınların endometriyal ablasyon denen bu tedavi seçeneğini değerlendirmesini kesinlikle öneririm.
Comments