Fibromiyalji Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Burada yazılı bilgiler American College of Obstetrics and Gynecology ve UptoDate kaynaklarından temin edilmiş ve yorumlanmıştır. Okurlara faydalı olmasını dilerim.
Fibromiyalji Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması)
Fibromiyalji kas iskelet sisteminin kronik ağrısının sık nedenlerindendir.
Yumuşak dokularda ağrı şeklinde kendini gösterir ve kas dışında ligaman ve tendonlarda da ağrı olur. Bu rahatsızlığı olan hastaların muayene, tetkik ve filmlerinde herhangi bir sorun saptanamadığı için rahatsızlık nedeninin psikolojik olduğu söylenir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, Fibromiyalji hastalığı olan kişilerin beyinlerindeki ağrı algılama bölgelerinde değişiklik geliştiği konusunda iddalar mevcuttur.
Fibromiyalji kadınlarda daha sık görülür. Genellikle hastalar 20-55 yaş arasındadır. Hastalarda yaygın kas ve iskelet sistemi ağrısı ve yorgunluk şikayeti vardır. Kollarda uyuşma,karıncalanma ve ayrıca bacakta da uyuşma olabilir. Yapılan nörolojik mauyeneler genelde normal olarak değerlendirilir. Hastaların vücutlarında dokunmakla ağrı hissedilen hassas noktalar mevcuttur.
Bazı hastalar bu hastalığı yenebilir fakat genelde kişiler bu hastalıkla yaşamayı öğrenir. Hastalık zamanla daha kötüye gitmez ve hayatı tehdit etmez.
Fibromiyalji hastalığının diğer belirtileri:
Grip olmuş gibi kırgın hissetme
Baş ağrısı
Depresyon veya anksiyete
Mide ağrısı
İshal veya kabızlık
İdrar torbasında ağrı hissetme
Çene ekleminde sorun (diş sıkma vs.)
Fibromiyalji teşhisi koymak için yapılan herhangi bir radyolojik veya kan testi yoktur. Hekimler genelde hastaların şikayetlerinde göre tanı koyarlar. Eğer bir kişinin tüm vücudunun her yerinde ağrı varsa veya 18 hassas noktanın 11 inde pozitif bulgu varsa teşhis konulur.
Bana gelen fibromiyalji hastalarımın bazıları yıllardır kronik pelvik ağrı nedeniyle takip edilmiş veya yıllardır bel ve sırt ağrıları olan kadınlardır. Bu hastaları detaylı sorguladığımda sabahları yorgun kalktıkları ve omuzlarına masaj yaptırmadan günü bitirmediklerini, akşam erkenden koltukta yorgunluktan uyuya kaldıklarını veya enerjilerinin düşük olduğunu ve bir gün içinde birden fazla iş yapamadıklarını öğreniyorum. Bu gibi belirtileri olanların hekimleri ile görüşmelerini ve aşağıdaki tedavi önerilerine uymalarını tavsiye ederim.
Fibromiyalji hastalarına uygulanan tek bir tedavi şekli yoktur. Bazı hastalara birtakım tedaviler iyi gelirken bazılarına farklı tedaviler fayda edebiliyor. Tedavi seçenekleri ilaç, egzersiz ve germe programları, gevşeme teknikleri eğitimi almak veya yaşam koçu gibi kendilerini dinleyecek bir psikologla çalışmaktır.
Hastalarımıza önerilerimiz ilaçlara açık olmaları ve fayda edeceğini düşünerek olumlu yaklaşmalarıdır. Depresyon veya epilepsy gibi rahatsızlığınız olmasa da verilen ilaçları düzenli kullanın. Çünkü bu ilaçlar beyindeki ağrı merkezinin bozulmuş düzenini tekrar normale döndürebiliyor.
Ayrıca günlük egzersiz yapmak çok faydalı. Mutlaka her gün 2-3 kilometre yürüyüş yapın. Yüzme ve bisiklet sürme gibi aktiviteler de kas ağrılarınızı azaltır ve enerjinizi arttırır.
Diğer önemli bir nokta ise hayatınız hakkında negatif düşünmeyin. Olumlu düşünmek vücudumuzdaki birçok rahatsızlığı giderir. Olumlu düşünmeyi öğrenin ve lütfen uygulayın.
Ağrısız ve bol enerjili günler dilerim.
Comments