top of page

Gebelikten Korunmak Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı: Gynefix

Gebelikten Korunmak Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı: Gynefix İstenmeyen gebelik bir kadının kabusudur. Bu nedenle korunma yöntemlerini iyi bilmek cinsel olarak aktif olan kadınlar için bir zorunluluktur. Nasılsa bu ay olmaz, benim çocuğum olmaz, daha adetime var gibi düşünceler nedeniyle korunmadığı için istemediği halde gebe kalan bir çok kadın var.


Gebelikten Korunmak Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı: Gynefix

Kadınların korunma yöntemlerine uzak durmalarının altında yatan en önemli sebep yan etkilerinin fazla olduğunu düşünmeleridir. Arkadaşı doğum kontrol hapı kullandığında kilo aldığı için hap kullanmak istemeyen veya spirali kaydığı için gebe kalan arkadaşından etkilenip spiral taktırmayı hiç düşünmeyen bir çok kadın var. Erkekler de eşlerinde rahatsızlık olmasın, cinsel olarak daha rahat ederiz düşüncesi ile geri çekmeyi tercih edince istenmeyen gebelik oranı artıyor. Geri çekme yöntemi bir kadın için en kötü korunma yöntemidir. Çünkü cinselliğini ve orgazm olmasını etkiler.


Aslında bu yan etkilerden kaynaklı korkuların gerçeklik payı var. Doğum kontrol hapları hormon içerdikleri için bazı istenmeyen etkiler oluşturabilir. Mesela yüzde leke yapabilir. Bir kadın korunayım derken yüzünde leke olması kabus gibi bir durum. Sinirlilik, gerginlik, baş ağrısı, düzensiz lekeler, cinsel isteksizlik, depresyon diğer yan etkileri arasında. Doğum kontrol hapının bir diğer handikapı da her gün aynı saatlerde alınması gerekli. Bu nedenle Amerika dahil bir çok ülkede öğrencilere yani 17-25 yaş arası korunmak isteyen kadınlara hapı almayı unutma ihtimalleri yüksek olduğu için ilk seçenek olarak önerilmiyor.

Spiraller şu anda Amerika da LARC programı denen bir kontrol yöntemi kampanyası ile kadınlara tanıtılıyor. Özellikle genç kadınların uzun etkili ve çıkarıldığında hemen etkisi ortadan kalkan spiral yöntemini kullanması ile istenmeyen gebelik ve kürtaj sayısının düşürülmesi hedefleniyor.

Spirallerin bakırlı ve hormonlu olanları mevcut. Çok kanaması olan kadınlara hormonlu spiral öneririm ama onun dışındakiler için bakırlı spiral hormon kaynaklı yan etki yapmayacağı için en iyisidir. T spiral denen bu eski spirallerin Gynefix’ten farkı boyutu daha büyüktür; bu nedenle kasık ağrısı veya ilişkide ağrı yapabilir, kanama miktarını ciddi olarak arttırıp kansızlık yapabilir. T spirallerin tek bir boyutu var. Yani küçük veya büyük rahim için aynı boy spiral kullanılıyor. Gynefix’te ise iki seçenek mevcut. T spiraller kayabiliyor bu nedenle gebelik olması %1-3’tür. Gynefix’te ise kayma ihtimali sıfırdır.


Gynefix’ in neden kadınlar için en kullanışlı doğum kontrol yöntemi olduğunu söylemek istiyorum:


Kaymaz ve yer deÄŸiÅŸtirmez.

Koruma oranı %99.9.

Takıldıktan sonra varlığını unutursunuz.

EÅŸiniz hissetmez, siz hissetmezsiniz.

Küçük ve esnek olduğu için ağrı yapmaz.

Adet kanamanızı arttırmaz, kansızlık yapmaz.

Hiç çocuk doğurmayan kadınlar dahi rahatlıkla kullanabilir.

Çıkarıldıktan hemen sonra gebe kalabilirsiniz.

Salgılanan bakır ile spermin hareketini bozar. Bakır kana çok çok az geçer bu nedenle sizi rahatsız etmez.

Hormonsuzdur.

Uygulaması ağrısız, kolay ve hızlıdır. Takılır takılmaz koruması başlar.

Bir çok yöntemi denemiş ve mutsuz olmuş, T- spiralden beklediğini bulamamış, T-spiral ile hamile kalmış, hiç doğum yapmamış, tüplerini bağlamak isteyen ama onun kadar etkili yöntem arayan, yoğun iş hayatı olan ve hiç kendisinin etkilenmesini istemeyen tüm kadınlara Gynefix’i denemelerini öneririm.


Dip Not: Ben de Gynefix kullanıyorum.

333 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page