top of page

Her ilişkiden sonra veya sık sık vajina giriş kısmındaki deride yırtıklar oluyor.

Her ilişkiden sonra veya sık sık vajina giriş kısmındaki deride yırtıklar oluyor. Kadınlar, ilişki sırasında oluşan deri yırtıklarını her zaman dile getirmez. Bundan rahatsızlığını dile getirenlerin sayısı, yırtığı olanların çok çok azı oluyor. Hatta ,muayene sırasında deri yırtığı görüyorum ve kadına soruyorum ‘sık sık oluyor mu? Seni rahatsız ediyor mu?’ Cevapları çoğunlukla evet çok rahatsız oluyorum ve oldukça sık oluyor şeklinde.


Her ilişkiden sonra veya sık sık vajina giriş kısmındaki deride yırtıklar oluyor.

Peki neden muayenenin başında bundan söz etmediniz ? dediğimde, ya normal olduğunu düşündüm ya da daha önceki doktorum fazla önemsemedi ben de normal olduğunu düşündüm diyorlar.


Vajina girişindeki deride oluşan yırtıklar tahmin edeceğiniz gibi çok ağrılıdır. İlişiye girerken kadının çok canını yakar. Bazı kadınlarda neredeyse hep vardır bazı kadınlarda da haftada 1-2 olur.


Bazı kadınlar ilişkiye girmediklerinde olmadığını ne zaman ilişkiye girseler bu minik deri yırtıklarının oluştuğunu söyler. İdrar yaparken idrarın buraya değmesi korkunç ağrı yapar.



Peki bu deri yırtıkları neden olur?


Derimiz bizim en önemli organlarımızdan. Eğer derideki dış ortama karşı bizi savunma mekanizması bozulursa herhangi bir mekanik tek (ilişki gibi) ısı etkisi veya mikrobik etkiye karşı hassaslaşır ve yapması gereken fonksiyonları yapamaz.


Günümüz kadınları genital bölgeleri ile çok fazla ilgileniyor. Hemen bu iyi şeklinde algılamayın. Bence kötü çünkü çok temizliyorlar, çok fazla kimyasal sabun, genital temizleyici jel veya bebek şampuanı ile yıkıyorlar. Bir de üstüne iç çamaşırlarında kullandıkları deterjan ve yumuşatıcı eklendi mi deri ciddi olarak zayıflıyor ve buraya alerji ile savaşan hücreler geliyor. Yani deriniz hasta oluyor. Bir de üstüne günlük pede veya adet döneminde pede kullanımı eklendi mi deri tam anlamıyla mağlup oluyor ve allerjik deri hastalığı gelişiyor.


Kısacası deride oluşan alerji nedeniyle bu yırtıklar oluşur ve sebep %85 budur. %10 da kaşıntı ve mantar nedeniyle yarıklar oluşur. %5 Menopoz sonrası deride olan incelme sonucu derinin bariyeri bozulduğu için bunu durum gelişir.


Ne Yapmalısınız ve ne yapmamalısınız?


Derinizin doğal savunma mekanizmasının çalışması için çaba göstermelisiniz. Bunun için de alerji yapan tüm dış etkenleri kullanmayı bırakmalısınız. Genital bölge derisine uyguladığınız tüm kimyasalları, temas eden tüm suni maddeleri lütfen bırakın.


Devam eden çatlaklar için bazen biyopsi almamız bazen de lazer veya prp uygulamsı yapmamız gerekebiliyor. Hatta çok kronikleşmiş olan yırtıklarda yağ enjeksiyonu yapılmasının iyi geldiğini söyleyen yayınlar da var.


Vulva ve vaden derisindeki yırtıklar ile ilgili muayene ve tedavi olmak isterseniz lütfen kliniğimizi arayın.

27.708 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page