top of page

Hormonlu Korunma Yöntemleri Sivilceleri Nasıl Etkiliyor?

Hormonlu Korunma Yöntemleri Sivilceleri Nasıl Etkiliyor? Genç kızların %85’i sivilce sorunu yaşamaktadır. 20 li yaşlara gelindiğinde kadınların %50’sinde sivilce sorunu devam etmekte, hatta 30 lu yaşlarda kadınların %35’ i sivilcelerinin geçmemesine bağlı sıkıntı yaşamaktadır.


Hormonlu Korunma Yöntemleri Sivilceleri Nasıl Etkiliyor?

Sivilce, ciltteki yağlanma ve gözeneklerin tıkanması ve burada bakteri üremesi sonucu oluşur. Çocuklarda sivilce sorunu olmaz. Peki neden ergen ve kadınlarda bu şikayet var?


Daha önce sivilce ya da tüylenme sorunu olan kişilerin dermatoloji doktoruna gittiklerinde hormonlarının düzenlenmesi için kadın doğum uzmanına da görünmesini önerdiğini duymuşsunuzdur. Ciltte yağlanmanın artışı vücuttaki testosteron ile bağlantılıdır. Kanda serbest halde dolaşan testosteron seviyeniz normal olsa da, derinin testosterona verdiği yanıt fazla olabiliyor. Bu nedenle yağlanma ve sivilce artışı genç kızlık döneminden sonra hızla artıyor.



Doğum kontrol haplarından drosprenon içeren kontrol hapları kandaki testosteron seviyesini düşürdüğü için ciltteki yağlanmayı, sivilce oluşumunu ve saç dökülmesini azaltabilir. Bu tür doğum kontrol hapı verdiğim ve bu etkisini görünce doğum kontrol hapını severek kullanan bir çok hastam var. Ama bir yandan da bilmelisiniz ki bu tür hormonlu ilaçlar derinin güneşe hassasiyetini arttırı ve ciltte daha kolay leke oluşmasına neden olur. Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız mutlaka güneşten kaçınmalısınız ve güneş kremini her gün evden çıkmasanız dahi kullanmalısınız.


Üç aylık iğne, hormonlu spiral olan Mirena, nexplanon dedilen cilt altına yerleştirilen hormonlu kontrol yöntemlerinin ise daha önce sivilce şikayeti olmayan kadınlarda sivilce sorununa sebep olabileceğini biliyoruz. Bu çok sık görülen bir durum değildir. Ama mesela Mirena yerleşimi yaptırdınız ve yüzünüzde sivilceler çıktı. Bu kesinlikle Mirenaya bağlı bir sorundur ve Mirena çıkarılmadan bu sorundan kurtulmazasınız. Bu tür hormonlu korunma yöntemleri de ciltte güneşe karşı hassasiyet yapabilir. Cilt lekesinin oluşmaması için güneşten korunmanız ve güneş koruyucu sürmeniz çok önemlidir.


Hangi hormonlu kontrol yönteminin, hangi kadında, ne gibi yan etkileri yapabileceğini bilemiyoruz. Bu nedenle kullanmadan sizde nasıl bir etki yapacağını doktorunuz söyleyemeyebilir. Hormonlu korunma yöntemlerinin; ilk 3 ayda görülen sinirlilik gerginlik, ara kanama, depresyon, cinsel isteksizlik, orgazm sorunu, tekrarlayan vajinal mantar, vulvada atrofi nedeniyle ilişkide ağrı, kilo kaybı veya kilo alımı gibi yan etkilerinin de olduğunu bilmenizi isterim.


Sonuç olarak, sivilceniz var ve modern korunma yöntemi kullanmak istiyorsanız drospirenon içeren doğum kontrol hapları sizin için ilk seçenek olabilir.


Sivilce tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak veya muayene olmak için 05326324034’den randevu alabilirsiniz.

2.431 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page