top of page

İç Dudakların Büyüklüğü Ne Kadar Olmalı?

İç Dudakların Büyüklüğü Ne Kadar Olmalı? Labia minoranın (iç dudaklar) normalden büyük olmasından dolayı fizyolojik, kozmetik veya fonksiyonel problem yaşanabilir. Hatta iç dudakların büyüklüğü bazı kadınların kendine güveninde azalmaya ve utanca sebep olur.


İç Dudakların Büyüklüğü Ne Kadar Olmalı?

Kadınlar labia minora yani küçük dudakların normalden büyük olması sonucunda cinsel ilişkide zorluk, sürekli bu bölgede hassasiyet, adet dönemlerinde veya tuvaletten sonra temizlik işlemlerinde problem yaşama, yürürken, bisiklet sürerken veya otururken rahatsızlık gibi sorunlar yaşamakta. Ayrıca dar ve sıkı kıyafetler giyildiğinden labia minoranın normalden büyük görünmesi sıkıntı yaratabilir.


Labia minoranın normal büyüklüğü hakkında ortak bir görüş olmasa da 5 cm’den fazla uzunlukta olan labialar için normalden büyük denilir. Labium hipertrofisi genellikle yapısal kaynaklıdır. Ama erkeklik hormonu alan, çok doğum yapan, idrar kaçıran kadınlarda oluşan deri irritasyonu gibi sebeplerden de büyüme olabilir. Bir dudağın diğerinden büyük olması normal bir durumdur. Yaş ilerledikçe iç dudaklarda büyüme devam edebilir.

Gittikçe artan sayıda kadın labia hipertrofisi yani iç dudaklarda büyüme nedeniyle estetik veya fonksiyonel sorun oluştuğu için cerrahi operasyon geçiriyor. Labia minora büyüklüğü için doktorlar hastalarını değerlendirirken hastalarının şikayetlerini iyi analiz etmeli ve ameliyatın gerekli olup olmadığına hastalarıyla birlikte karar vermelidir.

Ebru Ünal Kadın Sağlığı Ünitesi’nde labia hipertrofisi tedavisi için lokal anestezi ve Ellman Radyofrekans uygulanıyor. Uygulama sonrasında kadın hemen yürüyebilir ve evine rahatlıkla gidebilir. Hasta anestezi almadığı için yürümesi, araba kullanması sorun olmaz. Operasyondan sonra kadınlara en az 3 gün dinlenmeleri önerilir. İlk gün ağrının en çok olduğu dönemdir. Bu nedenle ilk gün ağrı kesici protokolüne mutlaka uyulması gereklidir. Operasyondan sonra 3 hafta cinsel ilişkiye girilmemesi gereklidir.


Küçük dudakların dipten kesilmesi klitorisin daha büyükmüş gibi görünmesine sebep olur. Bu nedenle Ebru Ünal Kadın Sağlığı Ünitesi’nde opere edeceğimiz kadınlarla bunu paylaşıyoruz ve küçük dudakların 1 cm kadar uzun bırakılmasının daha kozmetik görüneceğini anlatıyoruz.


Labia minora yani küçük dudakların büyük olmasından şikayetçi olan kadınlara Ebru Ünal Kadın Sağlığı Ünitesi’nde dünya standartlarında hizmet verilmektedir.

5.350 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page