top of page
Yazarın fotoğrafıOp. Dr. Ebru Ünal

İdrarda gebelik testi doğru sonuç verir mi?

İdrarda gebelik testi doğru sonuç verir mi? Eğer adet olmanız gereken zamanda kanamanız olmadıysa ve kasık ağrısı, meme hassasiyeti gibi erken gebeliğe ait belirtiler varsa gebelik testi yaptırmalısınız.


İdrarda gebelik testi doğru sonuç verir mi?

Evde yapılan gebelik testi idrar kullanılarak yapılır. Evde yapılan testin avantajı hızlı sonuç vermesi, yapılmasının kolay olması ve ayrıca bu bilginin size özel yani gizli kalmasıdır.

İdrarda gebelik testi yapmak için test çubuğunun üzerine idrar yapılır. Böylece test kiti idrarınızda bulunan hcg denen gebelik hormonunu belirler. Gebelik oluştuktan sonraki 6. günde blastokist denen erken embriyo hcg hormonu üretmeye başlar. Embriyo rahim içine doğru ilerlerken ürettiği hormon miktarı hızla artar. Evde yapılan gebelik testlerinde gebelik hormonunun idrardaki değeri 20 miliünite/mililitre, 50 veya 100 miliünite/mililitre değerlerinden birini belirleyecek hassasiyettedir. Bu değer genelde test kutusunda yazar. Ne kadar küçük değeri belirlerse, test o kadar doğru sonuç verir.


Adet gününüz geçtikten sonraki ilk günlerde gebelik testi gebeliği %90 oranında belirleyebilir. Fakat çok erken günlerde testin negatif çıkması gebe olmadığınız anlamına gelmez.


Bu nedenle eğer sonuç negatif çıktığı halde gebelik belirtileriniz varsa, testi geciken adet gününüzden 1 hafta sonra tekrarlamalısınız. Ayrıca sabah uyandığınızdaki ilk idrarınızla testi yaptığınızda daha doğru sonuç alırsınız çünkü idrarınızda gebelik hormonu bütün gece birikmiş olacaktır. Bu nedenle test hcg hormonunu daha iyi belirler.

5.870 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page