top of page

Labioplasti Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Labioplasti Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler; Labioplasti ameliyatından sonra yapılması ve yapılmaması gerekenleri sizinle paylaşmak istiyoruz. Bunlara uymanız ameliyatınızdan daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Eğer burada yazılanlar dışında sormak istediğiniz bir soru olursa çekinmeden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Labioplasti sonrası ilk üç gün yatarak ve dinlenerek evde olmanızı öneririz. Dördüncü gün işe gidebilirsiniz. Ama eğer işyerinde yoğun bir çalışma ortamı varsa birinci haftanın sonunda işe dönmeniz yara yerinin iyileşmesi için daha faydalı olacaktır.


Labioplasti Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ağrı kesiciler:


Labioplastiden hemen sonra ağrı hissetmeyeceksiniz. Ama saatler ilerledikçe ameliyatta verdiğimiz ağrı kesicilerin etkisi azalacağı için reçetede yazdığımız ağrı kesicileri (eğer alerjiniz yoksa) verildiği şekilde kullanınız. Labiaoplasti Böylece ağrınız ciddi oranda azalacaktır. Genellikle ilk gün için ağrı kesici almak çok önemli, sonraki günlerde ağrınız azalacağı için kullandığınız ağrı kesicilerin dozunu düşebilirsiniz.




Ameliyattan sonra kliniğimizden ayrılmadan önce size verdiğimiz postop bakım paketi içinde bir tane hap var, bu tek tablet olan hap morfin içerdiği için eve gider gitmez bu hapı için. Bulantı ve kusma gibi yan etkileri olabilir. Bu nedenle tok karnına almanızı öneriyoruz.


Eczaneden alacağınız diğer ağrı kesicileri ise şu aralıklarla kullanabilirsiniz:


İbufen tablet 8 satte bir tablet


Novalgin tablet 12 saatte bir tablet


Minoset tablet 6 saatte bir tablet


Size reçete edilen antibiyotiği 7 gün kullanmanız gerekli. Sabaha akşam 1 tablet kullanmalısınız.


Bazı kadınlar antibiyotik kullandıklarında vajinal mantar infeksiyonu olabilirler. Bu nedenle flukonazol ilacını ameliyattan sonraki ilk gün bir tane ve 8. gün bir tane içmenizi öneriyoruz.


Yara yeri pansumanı:


Labioplasti ameliyatından sonra sabah ve akşam pansuman yapmalısınız. Bazı hastalarımız daha iyi olacağını düşünerek günde 5-6 kere pansuman yapıyorlar. Bunu kesinlikle istemiyoruz. Fazla yapılan pansuman dokudaki granulasyon ve epitelizasyon sürecini olumsuz etkiler. Her idrar sonrası pansuman yapmanız gerekmiyor. Sabah akşam yapmanız yeterli. Önce octinosept veya batikon sprey ile yara yerini silin. Sonrasında bephantol ve bactroban pomadı ameliyat alanına sürün. İki iç dudak arasına size verdiğimiz gazlı bezlerden minik bir şekilde sararak koyun. Bunu 2 hafta boyunca koymanız gerekiyor. Eğer gazlı bez biterse yenisini almalısınız.


Labioplasti işleminde kullanılan dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Dikişler zaman içinde gevşeyip düşecektir. Cilt altındaki dikişler ise üç ay içinde eriyip kaybolacaktır. Bu nedenle ilk aylarda cilt altında kabarıklık, topaklık gibi şeyler hissetmeniz normal.


Masaj:


Labioplasti ameliyatından iki hafta sonra iç dudaklara masaj yapmaya başlamanız gereklidir. Sabah akşam beşer dakikalık masajlara 3 ay devam etmeniz çok önemlidir. Aksi halde iç dudaklarda silinme yani kaybolma oluşur. Bu nedenle masajı her gün düzenli olarak yapmalısınız.


Ödem:


Labioplasti ameliyatından hemen sonra sıkı bir kilot veya tayt giymeniz ödem oluşumunu sınırlayacaktır. Bu tür dar kıyafetlerin ilk gün giyilmesini öneriyoruz. Ameliyattan sonraki ilk 24 saatte 20 dakikalık buz uygulamalarını 2-4 saatte bir yapabilirsiniz. 24 saatten sonra buz uygulaması yapmaya veya dar kıyafet giymeye gerek yoktur. Hatta ilk günden sonra iç çamaşırı giymeden etek giyerek yaranın açıkta kalmasını sağlamanız daha iyi olur.


Labioplasti ameliyatından sonra ilk hafta ameliyat yerinde şişlik olması normaldir. Ödem genellikle ilk haftadan sonra azalır ve birinci ayın sonunda %80 geçer. Ödemin tamamen kaybolması 3 ayı bulabilir.


Kanama:


Labioplasti ameliyatı sonrasında ciddi bir kanama olmasını beklemiyoruz. İlk bir kaç gün yara dudaklarından sızan minik lekelenmeler olabilir.


Duş:


Labioplasti ameliyatından sonra 4. Gün ayakta duş alabilirsiniz. Bu bölgeye sabun gelmemesine dikkat etmelisiniz. Ayrıca duşta çok fazla zaman geçirmeden hızlı duş almalısınız.


Cinsel ilişki:


Labioplasti ameliyatından sonra 6 hafta cinsel ilişkiye girmemelisiniz. Ayrıca vajinal tampon da 6 hafta kullanılmaması gereklidir.


Spora ne zaman başlamalısınız?


Labioplasti sonrasında 10 gün sonra yürüyüş yapmaya başlayabilirsiniz. 14 gün sonra pilates yapabilirsiniz. Koşu ve diğer sporlar için üç hafta beklemenizi öneririz.


Labioplasti ameliyatınız ile ilgili acil bir durum olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi 05326324034 nolu telefondan arayınız.

4.152 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page