top of page
Yazarın fotoğrafıOp. Dr. Ebru Ünal

Laparoskopi

Laparaskopi, büyük kesi yapmadan uygulanan ameliyat şeklidir. Laparaskop denen ince bir tüp karında küçük bir kesi (anahtar deliği büyüklüğünde) ile yerleştirlir. Laparaskopi ile doktorunuz karın içi ve rahminizi görür. Eğer bir sorunu düzeltmek gerekirse başka aletler yerleştirmek gerekebilir. Bu aletler ya laparaskop aleti ile aynı delikten veya yapılacak minik kesilerle oluşan deliklerden yerleştirilir .


Laparoskopi

Laparoskopi genellikle günübirlik bir ameliyattır. Ameliyattan sonra anestezi etkisi geçtikten sonra aynı gün eve gidebilirsiniz. Ameliyatın ciddiyetine göre, örneğin laparaskopik histerektomi operasyonundan sonra, bir gece hastanede yatmanız gerekebilir.

Ameliyattan önce ağrı hissetmemeniz için genel anestezi ile uyutulursunuz. Genel anestezi yerine bölgesel anestezi de kullanılabilir. Bunda bazı bölgeler uyuşur fakat siz uyanık kalırsınız.


Laparaskopik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Doktorunuz göbek deliğinize anahtar deliği büyüklüğünde kesi yapar ve buradan laparaskobu batın içine ilerletir. Operasyon sırasında karın karbondioksit gazı ile şişirilir. Gazın kullanımı ile organların görülmesi sağlanır.


Laparaskop yardımı ile pelvik organlar televizyon ekranında görüntülenir. Cerrahi operasyon sırasında diğer aletlerin yerleştirilmesi için başka kesilerin yapılması gerekebilir. Bu kesiler 1cm’den küçüktür.



Laparoskopi Ameliyatından Sonra

Eğer genel anestezi aldıysanız uyanma odasında bir süre takip edilmeniz gerekir. Birkaç saat uykulu hissedersiniz. Eğer günübirlik bir ameliyat geçirdiyseniz sizi eve götürmesi için birisine ihtiyaç duyarsınız. Ameliyattan sonraki birkaç gün yorgun hissedebilirsiniz. Göbek deliğinde ve diğer kesi yerlerinde ağrınız olabilir. Bazen, anestezi sırasında nefes alabilmeniz için ağzınıza yerleştirilen tüp ameliyattan sonra boğaz ağrısı yapabilir. Bu durumda ılık tuzlu su ile gargara yapabilir veya boğaz pastili kullanabilirsiniz. Operasyondan sonra ilk 24 saat içinde sırt veya omuz ağrısı olabilir. Bunun sebebi operasyonda kullanılan gazdır. Bu ağrı 1-2 günde kendiliğinden geçer. Eğer ağrı 2 gün içinde geçmez veya gittikçe şiddetlenirse doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz.

Doktorunuz günlük işlerinize ne zaman döneceğiniz hakkında bilgi verecektir. Küçük operasyonlar için genellikle 1-2 gün dinlenmek yeterlidir. Daha ciddi operasyonlardan sonra işe başlamak için biraz daha uzun zaman gerekebilir. Yorucu iş veya egzersiz yapmamanız istenebilir.


Eğer operasyondan sonra şu belirtiler varsa mutlaka doktorunuz ile iletişime geçin:

Ateş

Ciddi ağrı veya daha kötüye giden ağrı

Yoğun vajinal kanama

Kesi yerinde kızarıklık, akıntı veya sişlik

Bayılma

Laparaskopi Ameliyatlarının Riskleri Nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi, laparaskopik ameliyatlarda da bazı riskler vardır.


Kesi yerinde kanama veya fıtık olması

İç kanama

İnfeksiyon

İç organlara hasar

Anesteziye bağlı sorunlar

Bazen bu sorunlar hemen ortaya çıkmaz. Oluşan riske bağlı problemin ortaya çıkması, yapılan ameliyatın ciddiyeti ile ilgilidir. Zor bir ameliyatın riski daha fazladır. Doktorunuza ameliyatınızla ilgili riskleri mutlaka sorunuz. Cerrahi dışında tedavinizi sağlayacak tedaviler olabilir.

Laparaskopik Cerrahinin Faydaları Nelerdir?

Laparaskopinin birçok faydası vardır. Açık cerrahi ameliyatlara göre kapalı laparaskopik ameliyatlardan sonra ağrı daha az olur. Hastanede kalış süresi ve iyileşme dönemi daha kısadır. İnfeksiyon riski açık ameliyatlara gore daha azdır. Genellikle günübirlik ameliyatlar olduğu için hastanede geceyi geçirmeniz gerekmez. Küçük kesiler sayesinde daha az yara izi olur ve daha hızlı iyileşirsiniz. Gündelik hayatınıza dönmeniz açık ameliyata göre daha kısa sürede olur.

2.672 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page