top of page

Miyom Nedir?

Miyom Nedir? Miyom, rahimdeki kas hücresinden oluşan sert top gibi bir kas kitlesidir. Bunlara tümör dense de aslında miyomlar kanser değildir.


Miyom Nedir?

Miyom ÅŸikayetinin belirtisi nedir?


Miyomlar genellikle belirti vermez. Ama eğer belirti verecekse tek bir tip şikayet oluşturmaz, bulunduğu yere göre farklı rahatsızlıklara sebep olabilir. Sebep olabilecek şikayetleri şöyle sayabiliriz:


Fazla adet kanaması

Ağrı, baskı veya kasıkta dolgunluk hissi olması

Sık idrara çıkma isteği

Kabızlık

Gebe kalmakta zorluk

Miyomlar nasıl tedavi edilir?


Miyomların değişik tedavi şekilleri vardır. Size uygun tedavi seçiminde dikkate alınacak noktaları şu şekilde sıralayabilirim:

Sizde oluÅŸturduÄŸu ÅŸikayet

Yaşınız

Çocuk sayınızı tamamlayıp tamamlamadığınız?

Miyom fazla kanama yaparak kansızlık yapıyor mu?

Miyomun boyutu, yerleşim yeri ve sayısı

Değişik tedavi seçeneklerinden hangisine sizin sıcak baktığınız

Miyomunuz varsa ve tedavi olmak istiyorsanız doktorunuza değişik tedavi seçenekleri hakkında fikrini sormanızı öneririm. Hatta hiç tedavi olmama şansını da sormanız gerekli. Doktorunuza mutlaka ileride çocuk isteyip istemediğinizi de belirtmelisiniz.

Miyom tedavisi için kullanılan yöntemleri şu şekilde sıralayabilirim:


İlaç tedavisi: eğer miyoma bağlı esas şikayetiniz adet kanmasının fazla olması veya sık kanama ise doğum kontrol hapı, nuvaring, aylık veya üç aylık iğne veya nexplanon gibi hormonlu doğum kontrol yöntemlerinden birini kullanmak kanamanızı azaltabilir. Mirena denilen hormonlu spiral de miyoma bağlı kanamayı azaltır.

Ameliyat ile miyomu çıkarmak: miyomektomi, miyomun ameliyatla çıkarılmasıdır. Sezaryen gibi bir kesi ile veya kapalı ameliyat denilen laparoskopi ile çıkarılabilir. Mevcut miyomlar çıkarılsa dahi rahimin diğer kısımlarından yeni miyomlar oluşabilir.

Miyoma giden kan damarını tıkama tedavisi: uterin embolizasyon da denilen bu işlemi Türkiye de girişimsel radyoloji hekimleri yapmaktadır. Ameliyat olmak istemeyen veya ameliyat için başka risk faktörleri olan, tek miyomu olan kadınlar için uygundur. Eğer ileriki yıllarda çocuk doğurmayı planlıyorsanız bu tedavi uygun değil. Bu işlem sonrası bir süre kasık ağrısı olur ama yaklaşık 2-3 ay sürebilir.

Rahimin alınması: rahimin alınması ile miyom şikayetinden tamamen kurtulursunuz. Bu seçeneği düşünen kadınların doğurganlıklarını tamamlamış olmaları gereklidir. Rahmin alınması cinselliğinizi bozmaz.

Histeroskopi ile miyomun çıkarılması: miyom endometriyum denen rahmin en iç tabakasında ise ve kanama yapıyorsa, hormonlu ilaçlar ile tedavi istemeyen kadınlara bu seçenek çok uygundur. Kameraya bağlı bir alet ile rahmin içine vajinal yoldan girilir ve miyomlar küçük parçalar halinde kesilerek çıkarılır. İşlem genellikle 1 saat sürer ve aynı gün taburcu olursunuz.

Miyomunuz var eme eğer herhangi bir belirti vermiyor yani sizi rahatsız etmiyorsa önce 3 ayda bir sonra yılda bir aralıklarla muayene ile büyümesi değerlendirilerek takip edilebilir.


Kliniğimizde Dr. Ebru Ünal sizi değerlendirerek size en uygun tedaviyi sizin isteğinize göre seçecek ve planlayacaktır.

38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page