top of page

Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir. Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir. Yılda 3 kez tekrarlanan saç dökülme süresinin 2 ayı aşması ise bazı ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi uzman yardımı alınmasını gerektirebilir. Saç dökülmesi genellikle tetikleyici faktörden 3-4 ay sonra başlamakta ve bu faktörler tedavi edildikten 6-12 ay sonra normale dönebilmektedir.


Genetik dökülmeler: Erkeklerde saç dökülmelerinin %55'i genetiktir. Toplumun genelindeki saç dökülmesinin nedenleri arasında da erkek tip hormona duyarlı dökülmeler görülmektedir. Kronik saç dökülmesi ilerleyen yaşlarda kelliğe dönüşebilir. Kellik başlamadan başlanan saç bakımı saç dökülmelerini azaltabilir, kelliğe giden yolu yavaşlatabilir.


Deri problemlerine bağlı dökülmeler: Deri problemleri kaynaklı dökülmeler, saç derisini de etkilemektedir. Sedef hastalığı, egzama, akne, liken hastalığı, mantar hastalığı gibi sebepler saç derisini etkileyerek saç dökülmesine yol açmaktadır. Deri problemleri tedavi edildiğinde saç dökülmesi durdurulabilir.


Yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı dökülmeler: Saç telleri canlıdır. Dolayısıyla saç tellerinin beslenmesi, onların sağlığı için oldukça önemlidir. Az su tüketmek, gereğinden fazla karbonhidrat tüketmek, uzun süreli aç kalmak ve tek tip beslenmek saçların dökülmesine yol açmaktadır.


Vitamin ve mineral eksikliğine bağlı dökülmeler: Saç dökülmesinin en önemli sebeplerinden biri de alınan vitamin ve minerallerin vücut için yeterli olmamasıdır. Vücuttaki B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineraller düşükse saç beslenemez ve dökülmeye başlar.

Hormonal sebeplere bağlı dökülmeler: Regl gecikmesi, gebelik, aşırı akne, fazla ya da az kilo gibi sorun ya da rahatsızlıklar varsa bunlar saç sağlığını etkileyebilmektedir. Bu sorunları kan tahlili ile ortaya çıkarabilir, gerekli tedavi sonrasında sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.


Çeşitli hastalıklar ve ilaç kullanımına bağlı dökülmeler: Kemoterapi süreci, tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları gibi güçlü ilaç ve hastalıklar saç dökülmelerini tetikleyebilmektedir.


Stres ve depresyon kaynaklı dökülmeler: Stres kaynaklı saç dökülmeleri günümüzde oldukça yaygındır. Depresyon, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar saç dökülmelerine yol açabilmektedir.


Bazı iç hastalıkları ve ilaç kullanımı: Bazı iç hastalıkları; tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları ve bazen de bu kontrol haplarının kesilmesi saç döken diğer nedenlerdir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir.


Doğum ve kemoterapi süreci: Tüm bunların dışında iki spesifik saç dökülme nedeni vardır. Biri doğumlardan 2-3 ay sonra başlayan pospartum dökülmedir. Hamilelik boyunca dökülmesi gereken ama dökülmemiş saçların aniden hep birlikte dökülmesinden kaynaklanır. Uzman kontrolünde yapılacak takviyeler bu konuda rahatsızlığın giderilmesinde katkıda bulunur.

Bir diğeri kemoterapi alan hastalardaki saç dökülmesidir. Son yıllarda daha modern ilaçların kullanılmasıyla bu dökülmeleri daha az görülmektedir ancak zaten tedavi tamamlandığında kendiliğinden toparlanmaya eğilimli bir durumdur.

18 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page