Sezaryen Hatırası; İstmosel, rahimde sezaryen kesisi yapılan yerde iyileşme sonrası buranın düz bir duvar gibi devam etmesi yerine burada bir potluk yapması veya cep oluşturmasıdır.
Sezaryen Hatırası
Sezaryenden kısa bir süre sonra oluşabileceği gibi uzun zaman sonra da oluşabilir. İstmosel sadece kahverengi, çamur gibi vajinal akıntı yaparak rahatsızlık vermez, sık vajinal infeksiyona, kokulu akıntıya, ilişki sırasında ağrıya ve hatta kısırlığa da sebep olabilir. Bu cep içinde biriken kan nedeniyle spermin hareketini bozar ve embriyonun rahim içine yerleşmesini engelleyebilir.
İstmosel teşhisi nasıl konur?
Daha önce sezaryen olduysanız ve adetiniz bittikten sonra bir süre devam eden kahverengi çamur gibi akıntınız varsa, pis kokulu, koyu renkli akıntınız oluyorsa veya son sezaryen doğumunuzdan sonra gebe kalamıyorsanız doktora başvurmalısınız. Aslında istmosel teşhisi hem hastanın şikayetleri hem de yapılan ultrason testi ile konur. Ultrasonda burada oluşan cep ve içinde sıvı birikimi net bir şekilde görülür. Tabi doktorunuzun da bu teşhisi aklına getirmesi gereklidir.
İstmosel tedavisi nasıl yapılır?
İstmosel teşhisi konulduktan sonra tedavisi hızlı ve kolaydır. İstmosel olan bölgedeki cebi küçültmek için histeroskopik olarak rahime kamera ile girilir. Rahim duvarının ortasında kan biriken cep etrafındaki bant oluşturmuş kaslar tıraşlanır ve bir nevi buradaki pot yapan yer düzleştirilir. Böylece içerde kan birikmesi engellenir. İşlem 45 dakika sürer ve aynı gün taburcu olabilirsiniz.
Şimdiye kadar birçok istmosel onarımı yaptığım hasta oldu. Gebe kalamama şikayeti olan hastalara mutlaka histeroskopi yapıyorum ve varsa istmoseli düzeltiyorum.
Sezaryen keyfi yapılan bir ameliyat olmamalıdır. Her ameliyatın olduğu gibi sezaryeninde yan etkileri vardır. Eğer size acil bir sebep dışında sezaryen olmanız önerildiyse mutlaka başka kişilerden de fikir alın. Doğal doğum size ve bebeğinize daha iyi gelecek ve istmosel gibi sorunlarla uğraşmanız gerekmeyecektir.
Comments