Vaginismus Treatment
In the 1850s, it was thought that vaginismus was caused by a problem in the woman's thinking and perception system. Over the years, it has been observed that the complaints of the women who were followed up and treated for this complaint were actually involuntary muscle contractions that closed the vaginal entrance, and when this muscle contraction was resolved, it was possible for the woman to have intercourse.
Vajinismus yaşayan kadınlara hangi tedavileri önermiyoruz?
Kızlık zarının çıkarılması işlemi vajinismusu tedavi etmez. Çünkü buradaki sorun kızlık zarından kaynaklanmamaktadır. Vajinismus vajen etrafındaki kas dokusu ile ilgilidir. Kızlık zarı ortadan kalktıktan sonra ilişkiye giremediğinde kadın umutsuzluğa düşüyor ve bu durum eşiyle ilişkisini daha kötü hale getiriyor.
Anestezi uygulaması ile ilişkiye girilmesini veya belden aşağısının uyuşturularak ilişkiye girilmesini de önermiyoruz. Bu sırada kadın ilişkiye girse dahi, uyuşturma etkisi geçince tekrar pelvik taban kaslarını kasar ve sorun devam eder. Yani bu tedavinin hiçbir kalıcı etkisi yoktur.
Vajinismusun nöromodülatör ile tedavisi bilimsel olarak etkisi kanıtlanmış bir tedavidir. Aşağıdaki linkler üzerinden Amerika’da yapılan çalışmaya ulaşabilirsiniz ve tedavinin etkisini, başarı oranını, yan etkileri hakkında sonuçlara ulaşabilirsiniz.
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01352546
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21556985
Vajinismus tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mı?
Nöromodülatör ile vajinismus tedavinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Tedavinin oluşturduğu tek etki, vajinada ağrı yapan kasları gevşetmesidir.
Vajinismus tedavisinin başarı oranı nedir?
Mart 2020’ye kadar, kliniğimizde 500’ün üzerinde kadına nöromodülatör ile vajinismus tedavisini uyguladık. Vajinismus tedavisi yapılan kadınların yüzde 97’si ilişkiye girebilir durumda.
Kimler vajinismus tedavisi olabilir?
Daha önce hiç ilişkiye girememiş yani prime vajinismusu olan ya da ilişkiye başlarken ağrısı olan ve bu nedenle ilişkiden kaçınan tüm kadınlara uygulanabiliyor. Daha önce psikoterapi veya başka tedaviler almış, belden uyuşturma yapılmış ama hastalığı geçmemiş, kızlık zarı alınmış ama çözüm olmamış ve başarılı olamamış kadınların hepsi nöromodülatör ile vajinismus tedavisinden fayda görür. Çaresiz değilsiniz.
Vajinismusu olan kadınlar vajen girişlerinde bir duvar olduğunu, bu nedenle çok canları yandığını ve eşlerini içlerine alamadıklarını söylüyor. Aslında canlarını yakan buradaki kas dokusudur. Bu kasın gevşetilmesi ile ağrıları geçer.
Uygulanan tedavi kadının ilerde gebe kalmasını veya yumurtalıklarını etkiler mi?
Vajinismus tedavisi için kullandığımız nöromodülatör uygulama yapılan kas içinde kalır vücuda yayılmaz yani rahim veya yumurtalıklara ilerlemez. Dolayısıyla yumurtalıkları veya rahmi etkilemez ve gebelikle ilgili bir sıkıntı yaratmaz. Adet düzensizliği yapmaz.
Vajinismus tedavisi için nöromodülatör enjeksiyonu yapılan kadınların işlemden 4 ay sonra gebe kalmalarında hiç bir sakınca yoktur. Gebeliğe veya bebeğe zararı yoktur.
Vajinismusun nöromodülatör ile tedavi süresi ne kadar süre kalıcıdır?
Nöromodülatörle vajinismusa kalıcı çözüm sağlanır. İlaç etkisi vücuttan kalktığında dahi, kadın için artık ağrılı ilişki veya ilişkiye girememe diye bir problem söz konusu değildir. Çünkü uzun bir süre boyunca ilişkiye giren kadının beyni istemsiz kasmayı unutur. Ayrıca kadın artık korkma ya da kaygı yaşamadığı için vajinismus tekrarlamaz. Nöromodülatörün etkisinin vücuttan kalktığı 4. aydan sonra asla vajinismus tekrarlamaz.
İşlem sonrası ilk ilişki ne zaman olmalı?
Vajinismus tedavisinden yaklaşık 10 gün sonra kadın artık bu pelvik taban kaslarını kasamadığını hisseder. Bu süreden sonra ilişkiye girmeyi deneyebilir. Kadının daha önce yaşadığı ağrılı ilişki denemesiden dolayı ilk ilişkilerde kaygılı ve heyecanlı olması gayet normaldir.
Kadın 15 günden sonra mutlaka her gün eşi ile ilişkiyi denemelidir. Eşlere bu dönemdeki tavsiyemiz, karısını sakinleştirip ilişkiye devam etmesidir. İlişkiyi durdurmamasını öneriyoruz. Bazı erkeklerde ise, eşi ile daha önce yaşadığı olumsuz denemelerden dolayı anksiyete gelişiyor ve bu da ereksiyon kaybına neden oluyor. Bu durumda ereksiyonu artırıcı veya uzatıcı ilaçların kullanılmasını öneriyoruz.
Vajen etrafında gevşeme oluştuktan sonra kadın hem eşi ile her gün ilişkiye girmeli hem de her gün en az 1 saat dilalatör ile çalışma yapmalı ve böylece korku veya kaydısı varsa yenmelidir. Tedavi edilen çiftlerin %90’ı birinci ayın sonunda ilişkiye girebilmektedir. Diğer çiftler ise genelde 3. aya kadar ilişkiye girmeyi başarabilir.
Nöromodülatör ile vajinismus tedavisi nasıl yapılır?
Vajinismus tedavisini, hafif sedasyon altında yapıyoruz. Uygulama yapılırken, kadın uyuduğu için herhangi bir ağrı hissetmez. Nöromodülatör uygulamasını, vajen etrafındaki kaslarda birçok noktaya yapıyoruz. Kullanılan ilacın dozu tedavinin başarısı için çok önemlidir. Bu nedenle yeterli doz, eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.
Nöromodülatör enjeksiyonundan sonra aynı kaslara lokal anestezi ilacı yapıyoruz. Böylece buradaki kaslar 2-3 saat uyuşmuş oluyor. Son olarak, kadın uyanmadan önce vajinaya dilatatör yerleştiriyoruz. Vajinismus tedavisi yaptığımız hasta, anesteziden uyandığında bu dilatatör yani plastik protez ile egzersiz yapmaya başlıyor. Burası lokal anestezi ile uyuşturulduğu için dilatatörle egzersiz sırasında ağrı hissetmiyor. Dilatatör egzersizi yaklaşık 30 dakika yapılıyor. Böylece kadın, vajeni kapatan herhangi bir duvar ya da zar olmadığını algılayabiliyor. Bu kapanıklığın sebebinin kendi kasları olduğunu fark ediyor. Bu egzersiz ile kadın korku ve kaygılarından kurtuluyor.
Nöromodülatörün etki mekanizması nedir?
Bu tedavide kullanılan ilaç bir nöromodülatördür yani sinir hücrelerine etki eder. Kadının beyninden çıkan ve yaşadığı istemsiz kasılma emrini veren uyarı, sinire gelir ama sinirdeki iletim ilaç ile durdurulduğu için vajina etrafındaki kaslara iletilmez ve kasta kasılma olmaz. Yani kadın istese dahi bu kasları kasamaz. Böylece soruna sebep olan “duvar” ortadan kalkar. Nöromodülatör uygulaması sonrası, kadın ağrısız ve kolay bir şekilde ilişkiye girebilir hale gelir.
Vajinismus nedir? Kimlerde görülür?
Vajinismus pelvik taban kası yani vajina etrafındaki kasların fazla ve istemsiz olarak kasılması nedeniyle ilişkiye girememektir. Vajen etrafındaki kasların kasılması ve penisin vajen içine girişinin engellenmesi en yaygın belirtidir. Vajen girişindeki kasların kasılması sonucu, kadın burada şiddetli bir ağrı duyar. Buradaki kas kasılması o kadar şiddetli olabilir ki kadın ve eşi ilişki denemelerinde, vajina giriş kısmında duvar gibi bir yapı var ve giriş kapalı olarak yorumlar. Hatta bir çok çift, duvar gibi vajina girişini kapatan yapının kızlık zarı olduğunu düşünerek, kızlık zarının ameliyat ile alınması işlemini yaptırır. Ama bu tür işlemler maalesef kas kasılmasını ortadan kaldırmayacağı için şikayetlerde iyileşme sağlanmaz.
Birçok platformda sosyoekonomik durumu düşük kadınlarda vajinismusun daha sık görüldüğünü duymuş olabilirsiniz ama tüm kadınlarda vajinismus gelişebilir. Bunun sosyoekonomik seviye ile herhangi bir ilgisi yoktur.
Tedavi sonrası ne zaman işe dönebilirim?
Tedaviden sonraki gün işe gidebilrisiniz. Hatta işlem günü yolculuk yapabilirsiniz.
Vajinismus tedavisinde kullandığınız ilaç idrar kaçırması yapar mı?
Vajinsimusta kullanılan ilaç bir nöromodulatördür. Sadece kasları etkiler ve kesinlikle idrar veya gaz kaçırma gibi bir soruna sebep olmaz. Sadece vajina etrafındaki kasların gevşemesiniz sağlar.